სად შევიძინოთ?
Ghid pentru Sănătate Anaftin®

Stomatita - o afecțiune prea puțin înțeleasă

Suferiți de afte sau de afecțiuni bucale? Există modalități de prevenire și de ameliorare a simptomelor.

Afta care apare în gură se numește stomatită. Cauza stomatitei nu este complet înțeleasă, dar există indicii că sistemul imunitar poate fi un factor principal. Infecțiile cu bacterii, virusuri sau ciuperci sunt cunoscute ca promotori ai stomatitei.

Exemplu de stomatită aftoasă

Factorii de risc pentru stomatită

În plus față de infecții, există și alte cauze ale afecțiunilor bucale:

  • Reacții alergice (anumite alimente, produse de îngrijire orală sau medicamente)
  • Placă, tartru și carii
  • Proteze sau aparate dentare necorespunzătoare
  • Leziuni cauzate de alimente sau băuturi calde
  • Deficiență de vitamine sau de minerale (vitaminele A, B și C, fier, acid folic)
  • Intoxicații (nicotină, alcool, metale)
  • Iritarea sau vătămarea (mușcarea in timpul mestecării, periuța de dinți tare)
  • Nivelul hormonal fluctuant (pubertate, sarcină, menopauză)

Stomatita apare, de asemenea, concomitent cu boli de piele, tulburări metabolice și sanguine și ca efect secundar al chimioterapiei cancerului. Chiar și vârsta înaintată este un factor de risc pentru stomatită. Odată cu creșterea vârstei, răspunsul imun al organismului încetinește treptat și mucoasa bucală devine mai uscată. Aceasta este cauzată de lipsa salivei care joacă un rol important în auto-curățarea gurii și a dinților. Purtarea protezei poate crește, de asemenea, riscul de stomatită.

Prevenirea stomatitei

Cea mai importantă măsură pentru prevenirea stomatitei este igiena orală corespunzătoare a dinților, gingiilor, limbii și a mucoasei bucale. Dacă se utilizează proteze, trebuie curățate de două ori pe zi. La fiecare șase luni, potrivirea protezei trebuie verificată de către un dentist și corectată, dacă este necesar. Dacă observați puncte de presiune incomode, trebuie consultat imediat medicul stomatolog. Pe tot parcursul zilei, este important să beți suficientă apă pentru a împiedica deshidratarea mucoasei bucale. Apa sau ceaiul de mușețel, nici prea calde și nici prea reci, sunt cele mai bune.

Ameliorarea simptomelor stomatitei

Durerea este cel mai sever simptom al stomatitei și, prin urmare, ameliorarea durerii este o problemă importantă. În timp ce agenții împotriva durerii, precum paracetamolul sau ibuprofenul afectează întregul corp, produsele care oferă acoperire de protecție precum Anaftin® acționează local protejând zona dureroasă și creând un mediu care susține vindecarea țesuturilor.