სად შევიძინოთ?
Ulceraţiile cavităţii bucale

Tratamentul aftelor

Pentru tratarea aftelor se recomandă medicamente eliberate fără prescripţie medicală, precum Anaftin®. Aceste produse conțin o substanță cu rol protector care, acoperind zona afectată, determină reducerea durerii.

Ameliorarea simptomelor este dorinţa majorităţii persoanelor care suferă de afte.

Femeie tânără care suferă de dureri la nivelul cavităţii bucale

Terapia administrată va fi în funcţie de frecvența apariţiei și de amploarea zonei afectate. Pentru tratarea aftelor recurente se utilizează o varietate de produse. Majoritatea produselor vizează ameliorarea durerii, scurtarea timpului de vindecare și profilaxia împotriva episoadelor viitoare. Pacienții resimt frecvent o durere de intensitate mare atunci când examenul clinic evidenţiază o ulceratie minoră cu diametru de 1-2 mm.

Produsele eliberate fără prescripţie medicală, cum ar fi Anaftin®, reprezintă opţiunea terapeutică preferată pentru tratarea aftelor. Aceste produse pot include:

  • o substanță bioaderentă orală, care asigură un strat protector pentru a reduce durerea.
  • o substanță care ameliorează durerea.

Clătirea repetată a gurii poate reduce încărcătura bacteriană, scădea inflamaţia şi scurta timpul de vindecare. În cazurile severe, trebuie să vă adresați medicului stomatolog sau medicului de familie, care vă pot prescrie medicamente antiinflamatorii (cum ar fi corticosteroizii) sau antibiotice (în cazul unei infecții bacteriene asociate).

Femeie tânără care prezintă o stare de bine

Afecţiunile cavităţii bucale pot fi evitate prin respectarea unor obiceiuri sănătoase

Deşi în general durerea asociată ulceraţiei bucale se diminuează treptat în câteva zile, leziunile se vindecă fără tratament, există argumente clare pentru favorizarea procesului de vindecare:

  • ameliorarea durerii creşte confortul şi starea de bine
  • acoperirea zonei afectate, favorizând vindecarea şi regenerarea celulară
  • acoperirea zonei afectate asigură protecţie împotriva infecției

În cazurile severe de ulceraţii ale cavităţii bucale, pot apărea:

  • Febra
  • Lipsa de energie
  • Tumefierea ganglionilor limfatici

În aceste cazuri, vă rugăm să consultaţi medicul stomatolog sau medicul de familie.

Deși nu există un tratament curativ pentru ulceraţiile cavităţii bucale și de multe ori ele reapar, puteţi reduce frecvența producerii lor respectând câteva reguli de igienă dentară, cum ar fi:

  • Evitarea alimentelor care irită cavitatea bucală, cum ar fi alimentele acide, fierbinţi sau picante
  • Periajul dentar cu o perie cu peri moi după mese și folosirea zilnică a aței dentare, eliminând astfel resturile alimentare care ar putea determina apariţia unor leziuni dureroase
Femeie tânără care râde

Râzând din nou: ameliorarea rapidă şi de durată a durerii prin acoperirea ulceraţiei

Acoperirea zonei ulcerate cu o peliculă protectoare reprezintă o modalitate foarte rapidă de ameliorare a durerii. Pelicula protectoare creată de Anaftin® protejează terminațiile nervoase expuse la nivelul leziunii (aftei) împotriva iritației. Pacienţii raportează că durerea se ameliorează aproape imediat. Pacienţii au raportat că ameliorarea durerii s-a produs aproape imediat. S-au simțit mai bine în mai puțin de 2 minute, datorită reducerii intensităţii durerii. Desi ameliorarea durerii este rapidă, efectul de analgezie datorat acoperirii ulceraţiei este de lungă durată. După administrarea Anaftin®, durerea scade în intensitate pentru o perioada medie de timp de 5,5 ore.

Reprezentare schematică a acoperirii leziunii de la nivelul cavităţii bucale

Acoperirea aftelor favorizează vindecarea ţesuturilor

În managementul terapeutic al leziunii, pe lângă protecția împotriva durerii, ingredientele Anaftin® (de ex., Aloe Vera și acidul hialuronic) favorizează vindecarea leziunii de la nivelul cavităţii bucale și creează condiții favorabile pentru protecția eficientă împotriva apariţiei de noi ulceraţii.

Ulceraţiile aftoase de la nivelul cavităţii bucale pot fi foarte dureroase, dar în mod normal nu sunt grave. Ocazional, o ulceraţie de la nivelul cavităţii bucale se poate suprainfecta bacterian. În acest caz este posibil ca durerea să crească în intensitate, să apară roșeață sau să prezentaţi febră şi stare generală de rău. Infecțiile bacteriene secundare nu sunt frecvente, dar pot necesita tratament antibiotic. Nu toate ulceraţiile cavităţii bucale sunt ulceraţii aftoase. În unele cazuri, ele pot fi un semn al unei afecţiuni sau boli subiacente. Chiar și un cancer al cavităţii bucale poate apărea uneori sub forma unei ulceraţii neobișnuite la nivelul cavitătii bucale, care nu se vindecă. Solicitaţi consultul medicului cu privire la ulceraţiile cavităţii bucale, dacă aveți:

  • Leziuni neobișnuit de mari
  • Leziuni care se extind
  • Leziuni care durează 10 zile sau mai mult
  • Durere insuportabilă care persistă chiar dacă evitaţi alimentele necorespunzătoare şi luaţi medicamente analgezice fără prescripţie medicală
  • Dificultate de a bea lichide suficiente
  • Febră înaltă însoţită de apariția ulceraţiei (ulceraţiilor) la nivelul cavităţii bucale

Vă rugăm să rețineți: multe probleme pot fi evitate dacă respectaţi o igienă orală zilnică corespunzătoare și efectuaţi controale regulate la medicul stomatolog sau la medicul de familie, prevenind astfel apariţia unor afecţiuni grave care pot necesita tratamente dureroase.