სად შევიძინოთ?
Ghid pentru Sănătate Anaftin®

Imbunătățește-ți sănătatea cavității bucale prin reducerea stresului

Prea mult stres? Citiți sfaturi pentru a reduce stresul în viața de zi cu zi pentru o sănătate mai bună.

Există multe motive din cauza cărora vă simți stresat - un program aglomerat, călătorii frecvente de afaceri și așteptările mari pe care le aveți și dvs. și alții. Ca răspuns la stres, hormonii adrenalină și noradrenalină sunt eliberați în corpul nostru pentru a mobiliza rezervele de zahăr și de grăsimi. Adrenalina trimite energie suplimentară mușchilor scheletici, în timp ce alte funcții corporale, cum ar fi sistemul imunitar, sunt închise.

Femeie aflată în situație de stres

Reactia la stres

Pentru a înțelege originea răspunsului la stres, trebuie să rețineți că este o relicvă din epoca de piatră. Genele noastre s-au schimbat cu mai puțin de 0,5% în ultimele milioane de ani și ne comportăm în continuare așa cum făceau strămoșii noștri, precum vânătorii din preeria africană. În această epocă, reacția la stres ar fi inițiată atunci când se confruntă cu un prădător, provocând un răspuns de luptă sau de fugă. Această reacție la stres este concepută pentru a pregăti corpul pentru o încordare extraordinară. Factorii de stres zilnic cu care ne confruntăm astăzi pot duce la o situație de alarmă permanentă, denumită în mod obișnuit „stres cronic”. Una dintre principalele cauze ale stresului cronic este lipsa de timp necesară pentru îndeplinirea sarcinilor. Deși cerințele zilnice, cum ar fi angajamentele de muncă și de familie pot fi foarte stresante, acestea nu necesită creșterea hormonilor de care strămoșii noștri aveau nevoie pentru supraviețuire. Fără nimic de atacat sau de fugit, eliberarea suplimentară și acumularea hormonilor pot duce la tulburări funcționale ale sistemului imunitar, nervos, cardiovascular și digestiv. Un simptom pot fi aftele - ulcerații bucale care sunt inofensive, dar dureroase.

Cum sa reducem stresul

Avem două opțiuni pentru a reduce factorii de stres. Prima opțiune este să evitați situațiile stresante ori de câte ori este posibil: învățați să spuneți „nu” lucrurilor de care nu aveți nevoie sau pe care nu doriți să le faceți. Puteți învăța să gestionați lucrurile pe care trebuie să le faceți cu o aplicație de calendar care vă avertizează despre angajamentele din agendă. De asemenea, este înțelept să folosiți calendarul pentru a vă programa „pauzele” personale, după perioade cu activitate intensă.

A doua opțiune de reducere a factorilor de stres este învățarea gestionării situațiilor stresante. Cel mai bun aliat împoriva stresului este sportul, deoarece activitatea fizică ajută organismul să reducă rezervele suplimentare de energie produse de reacția la stres. Dacă vă simțiți copleșit de rutina zilnică, chiar și o scurtă distragere poate ajuta la suprimarea sentimentelor de panică. Acordați-vă câteva momente pentru a face ceva ce vă place, apoi reveniți la muncă. Vă veți simți înviorat și mai capabil să vă confruntați cu restul zilei.

Când vă confruntați cu probleme mai grave, descompuneți problema în componentele sale, deoarece este mai ușor să găsiți soluții pentru sub-probleme mai mici. La fel de important este să acceptați că aveți nevoie de perioade de relaxare. Poate cel mai de impact pas pe care îl puteți face este să creați o distincție clară între viața profesională și cea privată. În weekend, ar trebui să vă concentrați doar pe relaxare și să lăsați e-mailurile și apelurile de afaceri până luni.