სად შევიძინოთ?
Ulceraţiile cavităţii bucale

Aftele

Afta apare de obicei ca o pată albă la nivelul mucoasei bucale şi poate fi foarte dureroasă.

Aftele sunt mici ulcerații ale mucoasei bucale. Ele pot fi foarte dureroase și pot afecta confortul dumneavoastră zilnic.

Pete albe la nivelul gurii

Aftele apar adesea pe partea interioară a buzelor

Aftele afectează mucoasa bucală, dar nu și osul subiacent. Aftele pot avea formă rotundă sau ovală și pot să apară aproape peste tot în gură: pe interiorul buzelor, la nivelul palatului, pe și în jurul limbii. La marginea aftei se observă adesea un halou roşu, inflamat. Deşi, de obicei, sunt de dimensiuni mici, aftele pot fi foarte dureroase și pot interfera cu viaţa de zi cu zi.

De obicei, aftele apar ca zone înroșite. Aceste zone evoluează spre ulceraţii ce sunt acoperite cu o membrană de culoare gri deschis, înconjurate de un "halou" roșcat. Aftele sunt strict individuale, variind ca dimensiune, număr și localizare. Timpul de vindecare poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, iar perioadele dintre episoadele de apariţie a ulceraţiilor pot varia de la zile, la câteva luni. De obicei, aftele durează 4-7 zile și reapar de 2-6 ori pe an. Cauza aftelor este necunoscută. Cu toate acestea, dacă afta durează mai mult de zece zile sau începe să afecteze o suprafață mai mare, trebuie să consultați un medic stomatolog sau un medic generalist. Afta poate fi un simptom al altor probleme grave de sănătate.

Aproximativ 40% dintre persoanele cu episoade recurente de afte au un istoric familial pozitiv. Acest lucru sugerează faptul că poate fi o predispozitie genetică pentru unele persoane. În plus, există mai mulţi factori de risc pentru apariţia aftelor, majoritatea fiind legaţi de stres. Traumatismele locale sunt asociate cu apariţia aftelor. Acestea ar putea fi cauzate şi de un tratament dentar, o suprafață ascuțită cum ar fi un dinte rupt sau de un periaj dentar puternic.

Reprezentare schematică a terminațiilor nervoase expuse ale unei ulceraţii a cavităţii bucale

Durerea de la nivelul aftelor: terminațiile nervoase sunt expuse la mediu.

Principalele simptome ale aftelor includ: senzație de arsură, mâncărime sau usturime și durere la nivelul cavităţii bucale. Aceste simptome sunt adesea agravate în timp ce vorbiţi, mâncaţi şi beţi - mai ales în cazul alimentelor fierbinţi sau picante și a băuturilor acidulate. Acest lucru se datorează terminațiilor nervoase sensibile care se găsesc la nivelul cavităţii bucale. În mod normal, aceste terminaţii sunt bine protejate sub suprafață, dar în cazul prezenţei aftelor, terminaţiile nervoase sunt expuse direct agentului iritant.

Durerea în interiorul cavităţii bucale prezintă intensitate maximă în zilele imediat următoare formării ulceraţiei și se estompează uşor pe măsură ce leziunea se vindecă. În unele cazuri, vorbirea și masticaţia se fac cu dificultate. Uneori chiar cu 1-2 zile înainte de apariţia ulceraţiei este posibil să prezentati durere sau senzaţie de arsură. Durerea severă, disproporționată față de mărimea leziunii, poate dura de la 4 până la 7 zile.

Există diferite tipuri de ulceraţii aftoase:

Ulceraţii aftoase minore având dimensiunea <8 mm (de obicei 2-3 mm). Acestea pot apărea pe planşeul bucal, pe marginile sau partea inferioară a limbii, pe partea interioară a obrazului și la nivelul gâtului. Ele reprezintă tipul predominant de afte.

Ulceraţiile aftoase majore sunt mai profunde, mai mari (> 1 cm), și durează o perioadă mai lungă de timp (săptămâni sau chiar luni), comparativ cu ulceraţiile aftoase minore. Ele reprezintă aproximativ 10% din afte și apar la nivelul buzelor, a boltei palatine şi la nivelul gâtului. Aceste leziuni pot fi asociate cu febră și pot afecta procesele de masticaţie şi de înghiţire. Este recomandat ca aceste leziuni să fie examinate de către un medic stomatolog sau de către un medic de familie.

Alte forme de ulceraţii aftoase sunt mai puțin frecvente.

Cauzele apariţiei aftelor nu sunt clar stabilite, în anumite condiții ele pot apărea mai des decât de obicei. Dintre factorii declanşatori, menţionăm:

Femeie tânără stresată

Stresul afectează sistemul hormonal și favorizează obiceiurile rele, cum ar fi alimentaţia nesănătoasă.

Stresul: în timpul perioadelor existenţiale stresante, echilibrul hormonal poate fi perturbat; de asemenea, în perioadele de stres avem tendința de a mânca nu doar neregulat, dar și nesănătos.

Infecțiile: alte infecții localizate la nivelul gurii sau la nivelul corpului pot diminua capacitatea sistemului imunitar de a răspunde adecvat la apariţia ulceraţiilor și, drept urmare, se poate produce intensificarea sau prelungirea duratei leziunilor.

Leziunile minore: leziunile mici, cum ar fi cele produse atunci cand te muşti singur, pot determina apariţia aftelor.

Reacțiile alergice: în unele cazuri, ulceraţiile recurente ale mucoasei bucale pot reprezenta o manifestare a unei reacții alergice. Dintre alergenii posibili menţionăm anumite alimente (de exemplu, ciocolată, cafea, căpșuni, ouă, nuci, roșii, brânză și alimente foarte acide), paste de dinți și ape de gură.

Chimioterapia: Pacientii care au efectuat un tratament chimioterapeutic prezintă un răspuns imunitar diminuat, ceea ce ar putea determina un risc crescut pentru apariţia aftelor.